Başarılı İnsanlar Neyi İyi Yapıyor?

Başarı; Hedefin veya amacın gerçekleşmesi eylemidir. Başarılı insan; hedefini veya amacını gerçekleştiren kişidir.

Hemen hemen herkesin bir hayat amacı, bir hedefi vardır. Yeni bir ev almak, yeni bir araba sahibi olmak, okuldan iyi derece ile mezun olmak, güzel bir iş kurmak, yeni bir iphone almak vb. örneklerle çoğaltabilirsiniz. Peki bu hedefler doğrultusunda neyi doğru veya neyi yanlış yapıyoruz? Olan ne, olmayan ne?

Öncelikle kendi hedeflerinizi belirlemelisiniz. Not defterinizi açın ve bir hedef yazın. Zengin olmak diyebilirsiniz. Bunları not alarak veya kendinize bunu her gün hatırlatarak başlayabilirsiniz. Zengin mi olmak istiyorsunuz? Bunu kendinize sürekli hatırlatın. Paranın nasıl kazandığını para kazanan birinden dinlemelisiniz. Ticaret yapan insanlarla, borsadan anlayan insanlarla yeni bir çevre edinmeye çalışın. Konunuz ile ilgili araştırmalar yapın. Elinizde ki kaynakları nasıl değerlendirebileceğiniz noktasında bir yol haritası belirleyin. Başarı aslında yapmak istediğiniz şeyi bildikten sonra sürekli olarak o hedefe ulaşmaya çalışma çabasıdır.

Dünya içerisinde milyarlarca insan yaşamakta bunların her birinin bir yaşama amacı var. Fakat herkes amacını gerçekleştirebiliyor mu? Tabi ki gerçekleştiremiyor peki neden? Başarılı insanlar neyi iyi yapıyor? Bugün TV'de, sosyal medya'da gördüğümüz insanlar neyi iyi yaptı da bu kadar başarılı olarak karşımıza çıkıyor.

Başarıyı paraya bağlamak çok yanlış. Yaptığı işi en iyi şekilde yapan kişi başarılıdır. Yaptığınız işi en iyi şekilde yaparsanız o işten para kazanmama gibi bir durum söz konusu olamaz.

Öncelikle başaracağınız şeyi kendinize tanımlayın. Bunu yapabilecek gücü kendinizde görüyor musunuz? Görmüyorsanız eğer nasıl görebileceğiniz konusunda araştırmalar yapın. Her insanın bir yeteneği vardır. Yeteneklerinizi keşfedin. Kendi potansiyelini keşfetmek insanı daha iyi hissettiren bir duygudur. Edison ampulü icat ederken kaç ampül patlattı? Graham bel telefonu icat ederken bu denli gelişeceğini düşünmüyordu.

Buraya kadar okuduysanız aşağıda ki listeyi çoktan çözmüş olmanız gerekiyor. Yok direk listeyi okuyan bir insansanız. Sonuç odaklı çalışmayı acilen bırakmalısınız. Çünkü sonuç için önce bir yol katedilmesi gerekmektedir.Gelelim başarılı insanların neleri iyi yaptığına.

1-) Hedef belirleyin

Meşhur sözle başlayalım. Rotasız gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez. Belli olmayan bir hedefe ulaşamazsınız. Zengin mi olmak istiyorsunuz? Ne kadar para ile zengin olacağınızı düşünüyorsunuz? Hedeflerinizi doğru belirlemelisiniz. Hedeflerinizi haftalık,aylık ve yıllık olarak bir sınırla belirtin. Örneğin bu hafta 3 kilo vereceğim. Her hafta 3 kilo verseniz, istediğiniz kiloya kısa sürede ulaşabilirsiniz.

2-) Planlı çalışın

Başarılı insanlar planlı bir şekilde çalışır. Hatta bir b ve c planları bile vardır. Planlı olmak düzenli olmak demektir. Doğru bir plan ile başarı yakalamanız kaçınılmaz. Örneğin vücut geliştirmeye gidenler bunu her gün veya her hafta yapıyor olmasa vücutları gelişir mi? Hiç gitmeyenler veya sürekli aksatanların kendiliğinden vücut yaptığını gördünüz mü hiç.

3-) Süreklilik yaratın

Süreklilik planlı çalışmanın yavrusudur. Bir konuda sürekli olarak çalışılmazsa o konu unutulur. Telefon numaranızı unutmamamızın sebebi nedir? Sürekli birilerine veriyor olmak, sürekli tekrarlıyoruz. Hedefiniz doğrultusunda yaptığınız çalışmaları sürekli tekrarlayın. Hatta üstüne koyarak ilerlemek en iyisidir. Para biriktirdiğinizi düşünün her gün 1 TL attınız 30 gün sonra 30 TL niz olur fakat bir gün 2 bir gün 1 TL attığınızı düşünün. Ay sonunda fazladan 15 TL niz olacaktır.

4-) Eldeki kaynakları kullanın

Elimizde ne var? Para mı? Bilgi mi? Bunları nasıl kullanacağınız konusunda bir araştırma yapmalısınız. Kaynaklarınızı iyi değerlendirmelisiniz. Büyümeye odaklanmalısınız. Gereksiz işlerden uzaklaşmanız gerekmektedir.

5-) Gereksiz her şeyi bırakın

Gereksiz para harcamak, gereksiz insanlara zaman harcamak gibi işinize yaramayacak tüm şeylerden arının. Hedefe net odaklanın. Facebook bir yurt odasında kuruldu. Bunu düşünün. Konumuzun fotoğrafına tekrar bakmanızı istiyorum.

6-) Motivasyonunuzu yüksek tutun

İnsanın en büyük motivasyon kaynağı yaptığı şeyden gelen karşılıktır. Bu bir işten çalışınca gelen maaş veya bir ilişkide verdiğin değerin görülüp sana değer verilmesi olabilir. Verdiğiniz emeğin karşılığı aldığınız hedefler gerçekten önemli. Moralinizi bozmayın. Şevkinizi kırmayın. Keyif alın. Kendinize şunu hatırlatın kimse görmese bile ben bunu sevdiğim, istediğim için yaptım.

7-) Krizleri iyi yönetin

Başarılı insanların yaptığı en önemli şey kriz yönetimidir. Krizleri her zaman fırsata çevirirler. Fırsat kollayın. Kriz anında sakin kalmak gerçekten çok önemli. Sakinlik ise sizi hayatta tutar. Beyninizi kontrol edin. Her şeye rağmen krizi en az zararla atlatma yöntemlerine odaklanın.

Peki sizce başarı ne anlama geliyor? Kendi başarınızı yakaladığınızı düşünüyor musunuz?

Yorum Gönder

Konu hakkında düşüncelerinizi hemen yorum yaparak belirtebilirsiniz.