Boğaz Ağrısına İyi Gelecek En Etkili 10 Yiyecek, Meyve ve Sebze Listesi

Kış aylarında en sık görülen rahatsızlık tipi boğaz ağrısıdır. Boğaz ağrısı öyle bir şeydir ki erken müdahale ile çözebileceğiniz fakat geç kaldığınızda ise sizi yataklara düşürecek bir hastalık belirtisidir. Grip ve soğuk algınlığının başlangıç semptomudur diyebiliriz. Soğuk alma, sağlıksız beslenme, susuz kalma, sigara, nargile, vb. tütün ürünleri boğaz ağrısını tetikleyen etmenlerdir. Uzmanlar susuzluk ve sağlıksız beslenme konularında herkesi uyarıyor.

Vücut direncimiz o kadar güçlüdür ki her gün onlarca virüs girmesine rağmen onlarla savaşmaktayız. Biz hiç hissetmesek bile bunu bağışıklık sistemimiz otomatik olarak yapmaktadır. Örneğin durduk yere ateşinizin arttığını düşünüyorsanız kesinlikle vücudunuz, bir virüsü kontrol altında tutmaya çalışıyordur.

Yiyecek, içecek listesine geçmeden önce önemli bir hatırlatma yapmak isterim. Bu tür yiyecekler aslında normal olarak vücudumuza direnç ve protein vermektedir. Bunları hasta olduğumuz anda kullanmak bir nebzede olsa etkili olabilir fakat yine de hasta olmamak için tüketilmesi gereken besinlerdir. Kendinizi hasta hissediyorsanız kesinlikle bir doktora görünmeniz ve dokturunuzun verdiği ilaçları kullanmanız gerekmektedir.

İşte boğaz ağrısına iyi gelecek en etkili 10 Yiyecek, Meyve, Sebze listesi. Doktorların önerdiği o yiyecekler.

1) Tavuk Çorbası

Doktorlar boğaz ağrısının susuzluk ve iltihaplanmalar sonucu olduğunu açıklıyor.Tavuk ve et suyu çorbaları vücutta ki sıvı kaybını dengeler. Veganlar olarak sebze çorbaları da aynı etkiyi vermektedir.

2) Hakiki Bal

Şeker hastaları bu maddeyi es geçebilirler onlar için doktorunuzun önerdiği yiyecekleri tüketmelidir. Sadece günümüzde değil geçmişte bal etkili bir tedavi ve ilaçların temeli olmuştur. Bal, bazı enfeksiyonlar ve bakteri türklerine karşı etkilidir. Tek yapmanız gereken dengeli bir şekilde bal tüketmektir. Balın içerisinde ki şeker oranı göz önüne alındığında bağışıklık sistemimize sorunlar çıkartabilir.

3) Yoğurt

Yoğurt eşsiz bir protein ve karbonidrat kaynağıdır. Bağışıklık sistemimizi destekler ve zararlı bakterilerin vücudumuza girmesini önler. Vücudumuz içerisinde bulunan probiyotik bakterilerin de iyi bir destekçisidir.

4) Patates ve Püresi

Patates çok güçlü antioksidan, magnezyum ve C vitamini kaynağı. Patates püresi yaparken püf nokta kabuklarıda ezmektir. Boğaz ağrısını dindirir. Fakat fazla sıcak tüketilmemelidir.

5) Yumurta

Boğaz ağrısına yumurta iyi geliyor. Evet doğru duydunuz Yumurtalar D ve B12 vitamin deposudur. Ayrıca içerisinde demir, çinko ve selenyum mineralleri vardır. Çırpılmış yumurta boğazınıza iyi gelir.

6) Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi içerisinde çinko, magnezyum ve antioksidanlar açısından zengindir. Yulaf ezmesi boğaz ağrınızı dindirmeye y ardımcıdır.

7) Zencefil

Zencefil benim içinde bir favoridir. Zencefil içerisinde analjezik denilen ağru azaltıcı ve antioksidan açısından zengindir. Zencefil genel olarak bazı bakterilerin kontrolsüz büyümelerini de engelleyebiliyor bu sayede daha fazla büyümeden kontrol altına zencefil sayesinde boğaz ağrınızı dindirebilirsiniz. Zencefilin en bilinen özelliği ise mide bulantısını kontrol altına almaktır. Bal ile karıştırıldığında boğaz ağrısı için birebir olarak gözlemlenmiştir.

8) Jöle

Evet Jöle. Fakat yapay jolelerden bahsetmiyoruz sağlıklı jölelerden bahsediyoruz. Jöle içerdiği şeker miktarına göre bağışıklık sisteminize yardımcı olur. Bu durumda boğaz ağrınızda olsa soğuk algınlığıda olsa bir destek takviye gibi düşünebilirsiniz.

9) Smoothies (Diğer değişle meyve suyu)

Lahana, kereviz ve böğürtlenden oluşan bir smoothie içerisinde ki antioksidanla kesinlikle size iyi gelecektir. Daha iyi bir vitamin tedavisi için portakal smoothie C vitamini ile sizi her şeyiyle sağlığınıza kavuşturacaktır. Soğuk ve sıcak dengesini iyi ayarlamanız gerekmektedir.

10) Dondurma

"Olur mu öyle şey canım. Dondurma hasta ediyor zaten." Dediğinizi duyar gibiyim. Bende öyle düşünürdüm tabi doktorlar o şekilde düşünmüyor. Doktorlara göre dondurma gibi soğuk yiyecekler boğaz ağrısı ve iltihabı azaltabileceğini vurgulamaktadırlar.

Ekstra olarak, Çilek,kavun ve elma da çok iyi besinlerdir. Mümkünse meyveleri günlük tüketelim. Sıcak bir şey içmek isterseniz limon, zencefil ve ballı bir çay kesinlikle size göre. Kendinizi sıcak tutun. Ek olarak boğaz ağrısını hafifletmek için tuzlu su gargarası da yapabilirsiniz. Ağız bakterilerini atmak için birebirdir.

Yorum Gönder

Konu hakkında düşüncelerinizi hemen yorum yaparak belirtebilirsiniz.